Autorius

web-195x300

ROMUALDAS ŠILINSKAS

1934 spalio 30 – 1995 gegužės 21

Romualdas gimė, augo ir praleido vaikystę Utenoje. Ten mokėsi ir baigė gimnaziją. 1955m. įstojo į Vilniaus dailės instituto Architektūros fakultetą. 1961m. baigęs institutą pradėjo dirbti „Komprojekte“ Vilniuje, kuriame daugiausiai projektavo įvairiausių pastatų interjerus.

Produktyviausias Romo architektūrinės veiklos laikotarpis 1967 – 1983-ieji, kai jis kartu su savo žmona Aušra dirbo Kurortų projektavimo institute. Tuo metu jie suprojektavo daug stambių rekreacinių objektų: „Gintaro“ poilsio namus ir „Neringos“ poilsio namų klubą bei valgyklą Palangoje, „Vilniaus“ sanatoriją, „Pušyno“ sanatorijos miegamąjį korpusą ir vieną didžiausių objektų – 200 vonių vandens gydyklą Druskininkuose. Ši gydykla – įspūdingas statinys, atnešęs autoriams garbės vardus ir pripažinimą.

Tapybos pradžiai lemtingi buvo 1973-ieji – atostogos Palangoje. „Liudvikas ir obuolys“ – taip pavadintas pirmasis natiurmortas (neišlikęs), tąsyk prasiveržė dvidešimt metų tramdoma aistra tapybai. Tapybai atiduodamas visas laisvalaikis, kurio architektui ne tiek daug ir lieka. Tačiau dabar gi, besižvalgant į Romo kūrinius, suvoki, kad tai buvo ne vien pomėgis, aistra, tai lenktynės su laiku – titaniškas darbas, šimtai, ne, tūkstančiai eskizų, apmatų ir piešinių iš natūros…